Toepassingen

Toepassingen

  1. Beheer van assets: handel in assets verwerken en vastleggen

Assets zijn bijvoorbeeld goud, zilver en olie. Elke asset kan worden gekoppeld aan een uniek token, dat vervolgens via de blockchain met aangesloten partijen kan worden verhandeld.

De OPEC heeft de blockchain geïntegreerd in een eigen handelsplatform. Alle deelnemende olieproducerende en in olie handelende partijen met een eigen blockchain-node houden een grootboek bij van verhandelde tokens. Deze tokens worden door middel van cross-chains verplaatst naar een blockchain voor vervoerders. Voor de handelaar is het token een koppeling naar de asset zodat deze vanaf het begin (olie in vat) tot aan het eind (vat komt aan op bestemming) kan worden gevolgd volgen. De handelaar kan ook zien waarvoor de olie wordt gebruikt door de tokens te re-hashen in tien stukken en te koppelen aan tien jerrycans, die vervolgens aan specifieke leveranciers worden geleverd. De koper kan het token herleiden tot aan het olieproducerende bedrijf. Dit heeft twee voordelen:

1) De koper kan bij slechte olie de herkomst achterhalen via het spoor dat het token achterlaat, en desnoods besluiten geen olie meer van die bron af te nemen.

2) Het olieproducerende bedrijf kan dankzij de blockchain via cross-chains herleiden waarvoor de olie wordt gebruikt en er het productaanbod beter op afstemmen.

Bedrijven of tussenhandelaren kunnen uit privacy- of concurrentieoverwegingen ook besluiten om het token zodanig te hashen dat het niet meer kan worden herleid.



De cross-chain verbindt blockchains met elkaar voor het verplaatsen/ruilen van tokens.

  1. Proof of Ownership: bewijs van eigendom

Een token kan aan een asset worden gekoppeld, maar ook aan praktisch elk ander object. Zo kan Adidas bijvoorbeeld in de strijd tegen namaakproducten met deelnemende fabrikanten en winkels een eigen blockchain-database opzetten, die ook toegankelijk is voor klanten van Adidas.

Tijdens de productie van kleding maakt Adidas vooraf al tokens aan. Wanneer de kledingstukken gereed zijn, worden ze met behulp van een label, QR-code of RFID-chip gekoppeld aan een token. Tussenhandelaren ontvangen niet alleen de kledingstukken, maar ook een reeks tokens via hun openbare adres. Bij elke overdracht van de kledingstukken worden de tokens meegestuurd, zodat altijd geverifieerd kan worden of de kleding van Adidas afkomstig is. Omdat de hash van het token uniek is en ook informatie over de herkomst bevat, kan via de blockchain altijd worden achterhaald waar de producten vandaan komen. De koper kan dit ook doen, mits de blockchain openbaar is.

Proof of Ownership heeft een aantal voordelen:

1) Adidas en vervoerders kunnen volgen hoe het product wordt vervoerd en zo nodig verbeteringen aanbrengen.

2) Er kan onmiddellijk worden geverifieerd of het om authentieke Adidas-producten gaat.

  1. De koper kan controleren of hij geen namaakproducten heeft gekocht.
  2. Bij aankoop van tweedehandsproducten kan de koper eveneens controleren of het authentieke producten betreft. Ook Adidas kan deze producten volgen en inzicht krijgen in tweedehandsmarkt.

3) Bij gebruik van een openbare blockchain (zoals de bitcoin blockchain) zijn de gegevens voor iedereen inzichtelijk.

Schema van Proof of Ownership via de blockchain en digitale asset

Proof of Ownership is ook te gebruiken voor digitale goederen, zoals games, muziek, films, torrent-bestanden enzovoorts. Zie https://www.musicoin.org/en voor een voorbeeld.

3. Toepassingen voor de overheid

Zou de Nederlandse overheid volledig op blockchain overgaan, dan heeft dit de volgende gevolgen voor de Nederlandse bevolking:

1) Elke burger krijgt een openbaar adres van de overheid. Dit adres is uniek en persoonsgebonden. Aan het adres is er ook een privésleutel gekoppeld; deze kan worden gewijzigd.

2) Omdat het openbaar adres persoonsgebonden is en een burger met de privésleutel de oorsprong van een adres kan verifiëren, werkt het openbare adres ook als identiteitsbewijs. De privésleutel is te vergelijken met een vingerafdruk, irisscan, wachtwoord, DNA-string of RFID-chip in de huid.

Een voorbeeld. Een baby krijgt na de geboorte van de overheid een openbaar adres dat gekoppeld is aan de adressen van de ouders. De adressen van de ouders door middel van re-hashing immers te combineren tot een openbaar adres voor de baby. Met een vingerafdruk of RFID-chip kan worden achterhaald wie de ouders van de baby zijn. Met het re-hashen van de openbare adressen van de ouders kan zelfs worden gecontroleerd of de ouders de biologische ouders zijn of dat het kind is geadopteerd.


Nog een voorbeeld. In tijden van verkiezingen krijgen de kiesgerechtigden een token op hun openbare adres. Ze krijgen bijvoorbeeld van 0:00 - 4 juni 2032 tot 0:00 5 juni 2032 de tijd om het token te versturen naar een openbare adres van hun keuze. In principe zou iedereen zich verkiesbaar kunnen stellen door zijn of haar openbare adres via social media bekend te maken en zo tokens te verzamelen. De mensen met een minimaal benodigd aantal tokens krijgen automatisch toegang tot de virtuele tweede kamer en hebben dus inspraak in het overheidsbeleid. De verkregen tokens kunnen worden gebruikt om het aantal behaalde stemmen te tonen, zolang de blockchain openbaar toegankelijk blijft. Een kamerlid kan zijn tokens ook samenvoegen met die van een ander kamerlid in een zogenaamd multisig adres, een openbaar adres met meerdere sleutels, en zo samen een partij vormen.

Een openbaar adres bestaat uit één sleutel. Een multisig adres kan uit twee of zelfs honderd sleutels bestaan. Er is minimaal 51% van alle sleutels nodig om het adres te openen, waardoor dit een geschikte technologie is voor het beheer van gezamenlijke tokens en kapitaal, het versturen van collectieve berichten enzovoorts.


Complete and Continue