Openbare blockchains en privé-blockchains

Openbare blockchains en privé-blockchains

Het blockchain-model kent verschillende toepassingen, waarvan het meest bekende voorbeeld de bitcoin blockchain is. De bitcoin blockchain is een openbare blockchain; iedereen kan deelnemen als node, miner en/of gebruiker. De bitcoin blockchain is zo ontwikkeld dat er geen tussenpartijen aanwezig zijn bij de transacties; er is een vertrouwensloze omgeving. Partijen verifiëren de transacties en corresponderen met elkaar, waarna de miners deze transacties accepteren in nieuwe blokken. Miners kunnen de vorming van deze nieuwe blokken niet tegenhouden, hooguit vertragen om politieke of economische redenen. Aangesloten nodes ontvangen de nieuwe blokken en nemen deze na verificatie op in het eigen grootboek. Voor nieuwe nodes wordt het grootboek van andere nodes gekopieerd. Deze nieuwe nodes kunnen daarna deelnemen aan de blockchain en op hun beurt dan weer hun grootboek kopiëren naar nieuwe nodes.

Openbare blockchain

Bij de bitcoin blockchain houden nodes en miners elkaar in balans door verificatie. Daardoor ontstaat een ultramoderne beveiligde en gedistribueerde database. De bitcoin blockchain is echter een traag systeem, omdat voor elke transactie zes blokken nodig zijn voordat de transactie volledig bevestigd en geverifieerd is en kan worden gebruikt.

Het is kostbaar om een transactie in nieuwe blokken door miners toe te laten voegen. Dit wordt ook wel de Miners Fee genoemd. Afhankelijk van het soort transactie bedraagt deze fee 0,5 tot 5 dollar. Dit is het gevolg van de stijgende bitcoin-prijs en de bereidheid om zo veel te betalen voor elke transactie.

De hoge kosten en trage verwerking van transacties lijken het wereldwijde gebruik van bitcoin niet te remmen, maar vormen inmiddels wel een probleem op het gebied van bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De oplossing is het gebruik van het Lightning Network als Second Layer (tweede laag) op basis van de eerste laag (Settlement Layer) van de bitcoin blockchain. Met het LN (Lightning Network) kunnen transacties vrijwel gratis en direct worden verwerkt. De capaciteit van het LN is vrijwel oneindig en wereldwijd op te schalen. Ook is cross-chain handel met andere blockchains (ethereum, litecoin, privé-blockchains) mogelijk en kan het verhandelen in tokens volledig worden geautomatiseerd, waardoor exchanges en tussenpersonen overbodig worden.

Het uiteindelijke doel van de bitcoin blockchain is het behouden van een gedistribueerde database op grote schaal met 100% consensus waaraan iedereen kan deelnemen. Ook de ontwikkeling van het bitcoin blockchain-protocol vindt decentraal en openbaar plaats.

Privé-blockchain

In tegenstelling tot de openbare blockchain kent een privé-blockchain wel een tussenpartij. Een privé-blockchain kan een centrale/decentrale of gedistribueerde vorm hebben. De tussenpartij bepaalt middels node-voting de inhoud van het grootboek en welke partijen het grootboek kunnen inzien.

Omdat er bij een privé-blockchain geen sprake is van mining (dat uiteindelijk voor het beveiligen en verifiëren van nieuwe transacties/blokken zorgt), is deze blockchain minder goed beveiligd dan een openbare blockchain. Een privé-blockchain biedt echter wel meer flexibiliteit; de blokken kunnen meer of grotere transacties bevatten. Denk bijvoorbeeld aan grote bestanden of een enorme hoeveelheid tokens.

Omdat een privé-blockchain centraal of in een gesloten omgeving draait, hoeft er geen rekening te worden gehouden met een minimale internetsnelheid. Dit in tegenstelling tot de bitcoin blockchain, waaraan iedereen moeten kunnen deelnemen ongeacht internetsnelheid. Aangesloten bedrijven krijgen dus meer speelruimte. Ook zijn er geen hoge transactiekosten en hoeft er minder rekening te worden gehouden met beperkingen van de bitcoin blockchain.

Tot slot is een privé-blockchain relatief eenvoudig te vervangen door een nieuwe blockchain, wat bij de bitcoin blockchain onmogelijk is.


Complete and Continue